Sunday, February 23, 2014

Late Potty Training

Assalam

 Sebelum mama lupa, mama nak catatkan satu lagi perkembangan kakak yang agak penting di sini...

Sebelum umur kakak 3 tahun, Mama mulakan dengan training ke toilet.
Memang ambik masa. Banyak juga air mata kakak yang tumpah waktu tu kena marah dengan mama. Siap ada video kena marah lagi...,haha...
Penat mama usah cerita.Mop sana sini bila kakak ter PU dalam seluar, kat sofa dan merata2 lagi.....
Tapi alhamdulillah, akhirnya kakak berjaya untuk pass urine (PU ) di toilet menjelang umur kakak 3 tahun.

Tapi.....
Itu cuma untuk PU, di siang hari sahaja kakak free diapers.
Untuk malam, kakak masih mama pakaikan pampers every nite, hinggalah lah baru2 ni....bermula November 2013, kakak mula dapat menahan diri dari PU di waktu malam. Beberapa kali juga mama kena berjaga untuk kejutkan kakak.

Dan....lagi satu yang mama masih belum berjaya, adalah bila kakak nak buang air besar (BO), kakak pasti akan minta pampers.
Mama belikan penutup toilet yang kecik, kakak taknak.
Papa belikan potty yang bermuzik, pun kakak taknak....
Hinggalah akhirnya minggu lepas, iaitu selepas birthday kakak  yang kelima, akhirnya kakak dengan sendiri berjaya BO di toilet.
Alhamdulillah....

Finally, walaupun agak terlewat, kakak now is diaper's free!!!

I love u sayang....!

Sejak hari tu kakak asyik tanya mama, mama suka tak kakak dah pandai BO kat toilet?
Hahaha.....tiap2 hari soalan yang sama. Dan hari pertama kakak BO kat toilet tu, mama belikan kakak hadiah..... sebagai perangsang...hahaha

Next training untuk adik pulak ni....kena tunggu mama cuti panjang nanti baru mama start train adik pulak......insyaAllah.


3 comments:

Dr Singa said...

dapat hadiah apa..?
:)

Mama2Q said...

hahaha, Drsinga, beli pencil case dan color jer.....asalkan dia hepi dah cukup ler....

Wak Gelas said...

salam cik kak doc.,
wak cuman nk bgtau., ade pertandingan treasure hunt kat Kip Home Mart Masai (bukan Kipmart yee)..
pd 22/3/14 (Sabtu).., hadiah wang tunai! dptkan borang di fb kip home:
www.thsmalaysia.org
07-2516050
nnti jgn ckp wak x bgtau yee..,

jumpe cik kak disana disana ;D