Sunday, November 3, 2013

Alhamdulillah, it's 21 weeks!

Bismillahirrahmanirrahim....
Assalam.
Lama sungguh tidak bersiaran kan.
Sejak itu jugalah blog ini sepi dari sebarang kunjungan.
Saper suruh tutup blog....hahaha...

Ingat lagi cerita mama sebelum blog ditutup dulu....cerita tentang .upt mama yang positif tetapi tidak hamil ....

Okey....2 bulan selepas itu sekali lagi mama mengalami Amenorrhoea.
Dan kali ini mama tidak terburu-buru menguji urine. Buat apa habis duit beli UPT test kan.
Apa yang mama buat adalah ultrasound...
Dan kali ini, letak jer probe ultrasound tu, mama nampak sesuatu!!
Sesuatu yang sangat kecil tapi ada harapan di situ.
Sejak itu selang 2, 3 hari mama buat ultasound lagi...just to confirm ....

Dan hasilnya.....Alhamdulillah....

Nampak sesuatu yang kecil itu makin membesar, tanda adanya kehidupan baru di situ.....



Siapa terror boleh teka jantina baby ini :). Actually mama dah nampak jantinanya sejak minggu ke 15 lagi....

 Alhamdulillah, sepanjang 21 minggu ini, mama sihat...harapnya baby juga membesar dengan sihat sempurna dan bijak.
Tiada morning sickness, selera makan yang normal. Alhamdulillah.
Cuma masalah lama tetap ada......Anemia in Pregnancy....dan Severe Backpain.

Sakit belakang yang tidak dapat digambarkan dengan kata2, terutama bila berbaring, atau mahu mengubah posisi baring ke mengiring, dan pelbagai posisi lagi. Dan lately, sakit itu menjalar hingga waktu berjalan dan berdiri juga.

Anemia...hanya mereka yang alami masalah anemia sahaja tau kepenatannya bila alami anemia. Masalahnya mama bukan kekurangan zat besi seperti orang lain...tapi disebabkan thalassemia. So mama makan vitamin macam mana pun hemoglobin tu tetap tak bertambah....Sama seperti ketika hamilkan Qaisara dan Qaid dulu... Tentang ini nanti kalau rajin nanti mama tulis lagi....

Apapun, kesakitan ini hanya sedikit, berbanding mereka yang mengalami pelbagai komplikasi lain. Mama sanggup wahai anak, jika dengan sakit ini, kamu nanti lahirnya sihat walafiat, dan paling penting, lahirnya kamu harus CUKUP BULANnya...jangan premature seperti abangmu Qaid Mukhlis. Bukan premature yang sedikit, tapi extremely premature!

Ya anakku, 24 minggu itu sangat awal, dan biarpun abangmu bernasib baik, dengan kuasa dan kehendak Allah, dia terhindar dari sebarang komplikasi prematurity, tapi mama tak sanggup mengalaminya sekali lagi. Keperitannya mama sudah rasa.

Maka mama mohon, kawan2 doakan mama agar tidak mengalami sekali lagi premature delivery seperti dulu.

Ya Allah, lahirkan anakku ini dalam keadaan cukup umurnya di dalam kandunganku, lahirnya mudah dan selamat, sihat, sempurna, dan jadikanlah dia seorang lagi anak soleh lagi bijaksana serta terpuji akhlaknya. Aminn....




p/s: kawan2 yang ada cadangan nama bermula Q, bolehlah bagi idea yer...TQ!





20 comments:

MyRule said...

Congrates..

ANAK MAMA SAYANG said...

Wah tahniah.....sama thn la baby kita insyaAllah...

Nida Husna said...

tahniah kak =)

Mama2Q said...

MyRule..thanks... :)

Mama2Q said...

Nora, insyaAllah....:) harap kita dan baby sihat je kan

Mama2Q said...

Nida Husna, thank u!

Izza - Jiejah said...

Alhamdulillah ..Tahniah mama . sukaaaaaaa sgt peknen cuba x de rezeki nak menambah :-)

FarahNur said...

20weeks.. also severe backpain.. huhuuu

Wak Gelas said...

tahniahnyer makkk doc..,mesti boy kanns.,ehHHee

Lina Daniaty said...

Ikut bahagia mama qaid Sudah hamil lagi. Semoga sehat2 selalu ya. Aku lagi kangen sama cerita2 yg pernah menginspirasi masa2 sulit dulu.

Mama2Q said...

wak gelas....insyaAllah..pandaiiii

Mama2Q said...

lina, alhamdulillah...moga terus dipermudahkan...doakan ye

mimi said...

Puan.ni kesinambungan cerita UPT yg samar2 dan turun darah haid tu ke?

Sharilaa Othman said...

Itu la nk tau juga ni. Ni ke kisah sambungan upt samar2 test 3 kali samar juga tu.. Dan kata xjd hamil sbb kuar drh haid katanya.

Sharilaa Othman said...

Itu la nk tau juga ni. Ni ke kisah sambungan upt samar2 test 3 kali samar juga tu.. Dan kata xjd hamil sbb kuar drh haid katanya.

Ms Adiey said...

salam kak. tapi post sblm ni period kn.. mcmna boleh ada baby tu?

Acat Caming said...

sy alami situasi yg sama..upt samar2 2x test..lps tu bleeding ckit2..tau2 period..skrg ni jd keliru pregnant ke x..

Acat Caming said...

sy alami situasi yg hampir sama..upt samar2, 2x test(di klinik & rumah)..2 3 hari slps tu ada bleeding ckit2 bila kncg..2 3 hari slps tu pula tau2 period(3hari je dtg)..skrg ni keliru pregnant ke x..

Mama3Q said...

Assalam buat yg betanya dan confuse.Mimi, Sharila, Ms Adiey
Maaf sbb buat kalian confuse. Cerita UPT yg samar2 dan tiba2 haid itu terhenti di situ. tiada sambungan.
Tp slps 2 bulan kemudian sekali lagi mengalami amenorrhea (tidak datang bulan), dan kali ini betul2 pregnant. Waktu tu sy tak update ceritanya di blog ini. Hanya slps 21 weeks baru cerita. so ada 2 episode berbeza di situ. Yg pertama tidak jadi, dan 2 bulzn kemudian betul2 jadi.

Nyna Qassandra said...

Sy pon. Test upt positive lpas tu kluar darah. Pregnant ke tak ? 🤔