Saturday, August 24, 2013

Update Sebelum Blog Ditutup

As-salam semua...

Sebelum mama tutup blog ini untuk beberapa orang readers sahaja, nak juga update latest milestone anak-anak kesayangan mama.
Asyik bertangguh jer update perkembangan adik dan kakak ni...malas tul mama nih...tapi nanti bila nak recall susah pula kalau tak dicatat di sini atau di mana2...


Ok, satu persatu yer anak2...

Qaisara

1) Reading- Start sekolah Januari 2013, teacher start with siri Bacalah Anakku. Kakak finish all the books in the series in mid of April ( buku1-8). Start mid of April teacher dah start dengan siri Read Easy the Beginner (Buku 1-8) diikuti Read Easy Intermediate (Buku 1 &2). By end of Mei kakak dah habis semua buku. Pastu teacher tak tau nak ajar apa dah...hahaha...Sebabnya silibus untuk 4 years dah habis.
So sekarang kalau gi sekolah dia sorang jer tak reading. Mungkin tu sebabnya lately dia macam bosan nak gi sekolah. Tapi last week mama discuss dengan teacher, dia cakap ada reading sikit2 guna buku cerita siri Bawal, tp kat taska jer la, sbb kat sekolah pagi2 teacher nak tumpukan pada bebudak yang masih guna Bacalah Anakku dan Read Easy.

2) Iqra'- at the moment kakak tengah baca Iqra' 3 page 26.

3) Al - Quran- ni mama ajar sendiri, alhamdulillah dah ingat sampai surah Al Alaq (Iqra' bismirabbika ), dan sekarang tengah nak belajar surah At-Tin.

4) Buku Bacalah Jawi- ni teacher baaru start di sekolah, mama belum beli buku lagi walaupun kakak sara dah lama merengek suruh belikan. Sekarang Buku Jawi 4 katanya.

 5) Buku Lughatul Arabiyah- ini mama ajar sendiri, so tak konsisten....setakat ni baru buku 1. Alhamdulillah mama masih lagi ingat bahasa Arab yang belajar zaman sekolah dulu, so at least dah boleh ajar anak2.

6) Hadis-beberapa hadis teacher ajar dalam bahasa arab beserta maknanya dalam bahasa Inggeris....mama pun terkejut dengar ....antaranya hadis tentang larangan anak2 kecil berada di luar apabila menjelang maghrib kerana syaitan berkeliaran. Lain adalah hadis tentang kemuliaan Ramadhan.

Qaid

Tak banyak yang mama leh update tentang adik, since mengajar sendiri di rumah ni memang banyak cabaran, yang utamanya dalah konsistensi yang kureng.

1) Reading- dah lama juga mama tak bacakan flash card, tp bila sesekali baca tu dia ingat lagi yang lama2.

2) Al- Quran- Alhamdulillah adik sangat terang hati, dia bukan saja boleh menghafal surah, malah mengenal surah2 tersebut walaupun mama belum ajar Iqra' betul2.
Surah yang dalam hafalan adik adalah Al Fatihah, 3 Qul, Al Kafirun, Al Masad, An Nasr, Al Kausar, Al Maa'un, Quraisy, Al Fil, Al Humazah, Al Asr, At-Takasur, Al- Qaariah, dan Al Zalzalah.

Manakala yang ingat sikit2 belum hafal sepenuhnya adalah Al Baiyinah, Al- Qadr, At Tariq, dan al A'la.

Surah yang mama tak ajar tapi qaid ingat sepenuhnya adalah surah Al BURUJ, hasil dari CD yang setiap malam didengarnya.

3 ) Adik dah boleh ingat beberapa bacaan utama dalam solat, contohnya Al Fatihah ketika berdiri, tasbih dan tahmid di dalam rukuk dan sujud, ketika iktidal dan ketika duduk antara dua sujud. Ini hasil ajaran mama Norma rasanya.
Tips mama Norma adalah baca dengan kuat ketika kita solat, so anak anak akan mudah mengikut.


Itu saja mama leh update tentang adik sekarang since adik lum sekolah. Tapi rasanya insyaAllah tahun depan mama nak hantar adik ke sekolah juga. Cuma adik kenalah kuatkan sistem immune adik dulu...

Okey itu saja ya..........
Jumpa lagi ....dengan cerita lebih best bila blog ini ditutup nanti.....Muahhh!!





6 comments:

Dr Singa said...

okeh
okeh..
kita tunggu..
jangan menghilangkan diri tau!!

gadisBunga™ said...

kite pun tunggu. jangan tak bukak kat kite tau... tau...? tauuu??

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum mama2q...

Nk tutup blog??? Nape???? Sorry lama x jengah sini. Nadz pun jarang update blog skrg sbb kemalasan melanda..hihiii.. lg pun skrg dah 36 weeks preggy.. nk buka blog pun malas.. anak2 sihat?

Mama2Q said...

Disinga and Bg..ok....dun wori....tak hilang cuma malas nak update jer...hihi

Mama2Q said...

Bg lak...Gb la...

Mama2Q said...

Nadz....tutup kejap jer....nak tau kenapa kena la datang selalu..heheh