Sunday, April 14, 2013

Kisah sedih hari ahad

As-salam.

Tak, ini bukan tentang kisah mama yang turut dijangkiti common cold, macam adik Qaid.
Hidung tersumbat, esp dalam air cond area, suara serak, dan tekak sakit.....sekarang mama faham apa adik qaid rasa.
Tidak, ini bukan kesedihan tentang itu. Itu cukuplah dengan berkata alhamdulillah...kerana masih dalam pemerhatian ALLAH.

Cerita sedih ini adalah tentang laptop mama. Tentang virus yang menyerang dan laptop yang terpaksa diformat semula.
Ini kesedihan pada hilangnya semua pictures dan videos tahun 2013 kini tiada.. Picture birthday kakak, pic kenangan di Cameron dan Langkawi, picture hari pertama kakak ke sekolah....dan pic macam2 lagi.....semuanya tak sempat mama simpan dalam tempat lain wp beberapa hari lalu ada terfikir utk memindahkan semuanya ke dalam external drive. Namun ....huhu.....

Nasib baik lah ada sedikit yang tertinggal yang mengubat hati lara. Masih ada semua picture kakak dan adik sejak lahir dulu hingga oktober 2012 dalam external drive mama....syukur sangat ya Allah. Dan masih ada semua pic wedding mama , semua kenangan indah mama......Syukur....

Pengajaran buat diri mama, jangan lupa buat 2 copy utk setiap yang berharga...esp pictures yang tak dapat berulang lagi.....setiap moment yang tercapture adalah sangat berharga.....


2 comments:

ANAK MAMA SAYANG said...

Ala sedihnya....nak kene p copy gambar gak ni...terasa gak tak sedap hati ngan laptop...dah lama sgt tak format...virus dah betkampung kot dlm laptop tu....

~najwa~ said...

Rosak laptop rosak thumb drive atau external hard disc adalah perkara yg sangat haru dan melarakan hati. Kan?