Friday, July 26, 2013

Terbakar la pulak!

As salam
Lama kan mama tak menulis di sini.
Last week laptop ni selamat dikerjakan dek Qaid Mukhlis, gedegang jatuh atas lantai dari ketinggian sofa....
dan terus gelap segelap gelapnya....
Rasa nak nanges pun ada....huhu...
Alhamdulillah setelah dihantar ke bengkel kawan papa, dengan caj sebanyak rm40, laptop mama kembali berfungsi.

Ok, back to the title....
Ni story last week.
Cerita tentang baju raya...
Tahun ni plan kami nak ke butik yang kami pergi last year....alah butik murah jer pun, tapi kain dia ok la, dan yang penting senang nak cari saiz untuk setiap orang,{{ sebab Mr Papa adalah orang yang paling malas nak jalan2 dari satu kedai ke kedai lain...mana dia jumpa 1st, itulah yang dibelinya, ....huhu...}}
Butik ni terletak di Tesco Sri Alam. 
Ok, since bulan puasa ni penat, mula2 plan nak gi malam hari bekerja....tapi disebabkan lepas berbuka puasa dah kepenatan, makan hasrat kami ditangguhkan, hinggalah weekend yang lepas.

Maka pada pagi sabtu yang damai, bergeraklah kami ke TESCO...
Sampai jer di sana, kami nampak ada sekatan, so kereta tak boleh masuk pada laluan biasa...
Rupanya2 ada deretan kedai di luar tesco (Kedai 5 ringgit), sudah hangus terbakar....

Masuk ke dalam, kami nampak sekumpulan orang ramai tengah berebut2 membeli baju, seolah2 murah banget gitu...berebutnya tak hengat....Baju2 yang dijual pula cuma berlongggok di dalam troli, dan terdengar seseorang menyebut, ini basah lagi ni ha....maka faham lah mama baju2 ni terlibat dalam kebakaran sehari sebelum tu, dan basah itu adalah kerana pili bombanya lah.....makanya dijual dengan separuh harga....Patutlah ramai sangat orang berebut...

Malas ikut campur, kami meneruskan perjalanan ke butik tujuan kami...({apa kelasss nak berebut2 gitu kennnn})....lagipun memang dah takde ruang nak masuk berebut pun...hahaha

Sampai jer kat butik tu, kata papa "eh, tutup pulak kedai ni...."
Menjengok lebih dekat, rupa-rupanya itulah kedai yang terbakar, dan rupa2 nya baju dari butik itulah yang direbutkan orang....HUHUu....takde rejeki kami lah nampaknya .....

Maka terpaksalah beralih arah...bergerak ke tempat lain untuk mencari sepasang persalinan buat setiap orang....
Alhamdulillah akhirnya ketemu juga....Fuh...memang penat juga lah nak menapak dari satu booth ke satu booth mencari pilihan hati. Nasib baik tak lama sangat, dan mama pun tak cerewet sangat, terima jer lah pilihan papa....malas lagipun nak memilih sangat....

Tak sabar nak beraya dah ni....kampung tercinta mama dah melambai2 pulang....
Raya kali ni kami bertiga beranak akan fly dulu, dan papa akan menyusul dengan kereta pada hari raya kedua, insyaAllah...
Doakan segalanya selamat ya....



4 comments:

Dr Singa said...

kesian tuan punya butik tu....


salam raya awak!!
:)

Mama2Q said...

salam raya kak!!

~najwa~ said...

Lama ke balik kedah? Hari isnin baru kami ada di sg ptani. Mana tahu boleh jumpa raya...ehehe. khamis-ahad kami balik perak dulu.


Slmt hari raya ye.... juga utk fmly kakak skali :)

Mama2Q said...

Najwa....selamat hari raya juge!,
Saya cuti seminggu lebih kurang, selasa sampai selasa...kalau ada rezeki leh jumpa..insyaallah :)