Saturday, July 13, 2013

Mama STRESS!!!

Salam.

Stress!! 
Sape tak pernah ada strees adalah orang tak normal...hahaha
Tapi stress yang berlebihan akan menyebabkan depression.
Itu dah masuk kategori sakit jiwa....uhuhu...nauzubillah....
Keupayaan menghadapi stress adalah sesuatu yang harus dipelajari....
Selalunya stress berlaku tanpa sedar, dalam kata lain, subconcious mind....
Dan bila ini berlaku, kita tak tahu yang kita tgh stress, tetapi badan akan mengalami beberapa simptom yang sebenarnya untuk memberitahu bahawa kita tengah stress.....
Contohnya sakit belakang, sakit kepala, dan macam2 lagi simptom...

Dan bagi mama sendiri, sepanajang minggu lepas adalah minggu yang stress, dan stress itu bukan lagi di bawah sedar atau subconcious mind, tetapi sudah keluar di minda sedar....
Stress tentang kerja yang pastinya....terutama bila pertengahan tahun macam ni, macam2 presentation yang nak kena prepare, pencapaian primer lah, pencapaian mch lah, pencapaian ncd lah.....
Dan arghhh...paling rasa nak meletup adalah hari khamis semalam, bila orang-orang yang mama minta buat power point presentation tu semuanya takde....dan benda tu belum siap, sedangkan nak present hari jumaat.....

Dah tu, stress lagi dengan HRMIS, kali ni bukan sebab line lembab seperti tahun lepas, tetapi stress disebabkan mama yang buat last minit!! Ha kan dah padan muka....HRMIS sendiri belum masukkan, dah nak kena sahkan HRMIS orang di bawah kita lagi.......
Hari khamis tu jugaklah bertalu-talu sms dari pejabat membawa pesanan dari boss besar agar HRMIS dihantar pada hari itu jugak....
Lain kali tobat jangan buat last minit!!

Ada lagi stress lain......mama sekarang tengah kejar date line sebelum voucher photobook yang mama beli bulan November dulu expired. Sepatutnya expired bulan Jun hari tu, tapi sebab satu photobook pun belum siap diedit, mama minta diexeend kan, alhamdulillah syarikat tu bagi extend sampai 24 Julai.....so nak edit all those pictures tu mengambil banyak masa juga....sebab mama cuma boleh edit bila anak-anak dah tido, tapi selalunya bila diaorang tido, mama sekali tido...makanya dari bulan november sampai sekarang tak siap2....huhu....



Disebabkan semua ni lah maka berlambak-lambaklah mouth ulcer bertandang....mula-mula 3 ulcer, bila satu dah baik, tumbuh lagi  2 ulcer lain....pedih  ok!!...

Opss...ucapkan alhamdulillah untuk setiap kesakitan, Allah nak hapuskan dosa tu.....Agaknya ada dosa ngumpat orang, dosa sakitkan hati suami atau menjerit pada anak-anak......huhu...maaf yer cayang jika ada terasa hati....dan Allah nak suruh kurang bercakap bulan2 puasa ni, so kurang sikit dosanya....Think positif mama!

Dan disebabkan stress juga, period mama dah jadi kucar kacir, dah berapa haribulan ni kawan baik mama lum datang-datang lagi.....Tapi takper...lagi sekali kita think positif, Allah nak bagi peluang rasa bulan Ramadhan dulu ni....sebab kalau period awal-awal Ramadhan adalah sangat tak best kan.....

Apapun, belum terlambat untuk mama ucapkan salam ramadhan kareem buat semua sahabat dan saudara..moga Ramadhan kali ini memberi seribu rahmat buat kita semua, amin...




p/s...Hari ni alhamdulillah stress mama dah berkurang, sebab meeting pencapaian dah settle semalam hari Jumaat, HRMIS mama juga dah siap (buat separuh pada hari khamis, dan separuh lagi masa tengah meeting --boss membebel kat depan, mama buat kerja sendiri kat belakang...hahahaha...syyy......)
Dan paling best juga photobook untuk adik Qaid akhirnya dah siap diupload malam tadi,...so ada lagi 2 voucher photobook kena edit sebelum 24 Julai....



***Dah kurang stress ni baru leh jalan2 tengok blog kengkawan......:)
*** Disebabkan stress papa asyik cakap baju mama buruk2 semuanya, sempat juga lepas meeting semalam merayau2 dan sambar sehelai baju.....huhu...stress--sebab pakai duit sendiri...ahaks... !




5 comments:

~najwa~ said...

Owh... YM eh....jadi YM memang stress. Ekeke. Bersabor jelah. Nak menjaga org bawah lagi, pencapaian yg tak capai lagi....bertambah stress. Huhu.

Just reward ur self. Lepas sesuatu benda, pi lah buat apa2 yg menyenangkan hati. Dpt baju baru selai pun best :)

gadisBunga™ said...

stress ek?

duduk diam jap. tarik nafas...senyum... :)


hihihi~

Mama2Q said...

Najwa....kan? Benci jadi YM..tapi terpaksa sbb dah tua, kena gak jadi....huhu

Mama2Q said...

GB...ok....tgh pejam mata rapat2.... :)

Marya Yusof said...

As salam mama2Q,

Marya baru nak jenguk2 kwn2 ni... itupun lintang pukang, mana yg teringat & rasa dekat dihati je..chewaahhh ;))

seperti kata Nurin, stress tu normal... sedang stress juga skrg ni sbnrnya... sb sedang menunggu hari yg makin hampir & tak dpt bygkan berpantang tanpa org tua di sisi... jauh pulak tu... dahlah nak raya.. huhuhuu..mmg stress..! Hasbunallah wa ni'mal wakeel... Sama2 kita baca selalu :))